در این پُست دلایلی که می تواند بر سرد بودن نور ماه دلالت داشته باشید را اشاره می کنید، آیا واقعاً دمایی که از سمت ماه به زمین می آید سرد است ؟

در مطالبی قبلی توضیح داده شد که جنس ماه چه چیزی می باشد و سطح ماه شباهت فراوانی به یخ های روی زمین دارند:

جنس کوکب ماه از چیست ؟

در احادیث دلایلی که بر سرد بودن نور ماه وجود دارد لایه آخر ماه می باشد و همینطور متنی که مستقیماً گفته است که نور ماه سرد است:

سَلّام بن مُستنیر گفته است: از امام محمد باقر علیه السلام پرسیدم: چرا خورشید داغ تر از ماه است؟ فرمود: خداوند خورشید را از نور آتش و زلالیّت آب آفرید، یک لایه از این و یک لایه از آن، وقتی به طبقه و لایه هفتم رسید لایه و پوششی از آتش بر روی آن کشید؛ لذا خورشید داغ تر از ماه است. پرسیدم: ماه چطور؟ فرمود: خداوند ماه را از نور آتش و زلالیّت آب آفریده است، یک لایه از این و یک لایه از آن، وقتی به طبقه و لایه هفتم رسید، پوششی از آب بر روی آن کشید؛ لذا ماه سردتر از خورشید شد.
عیاشی رحمت الله علیه بار دیگر از ابو بصیر، از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که درباره آیه: «فَمَحَوْنَا آیَةَ اللَّیْلِ» فرمود: منظور، لکّه سیاهی است که بر روی ماه وجود دارد.

منبع تفسیر عیاشی، ج ۲، ص ۳۰۶، ح ۲۹.

لایه های ماه و خورشید

🌸 332- سَهْلُ بْنُ زِيَادٍ عَنْ عَلِيِّ بْنِ حَسَّانَ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي النَّوَارِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ ع جُعِلْتُ فِدَاكَ لِأَيِّ شَيْ‌ءٍ صَارَتِ الشَّمْسُ أَشَدَّ حَرَارَةً مِنَ الْقَمَرِ فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ خَلَقَ الشَّمْسَ مِنْ نُورِ النَّارِ وَ صَفْوِ الْمَاءِ طَبَقاً مِنْ هَذَا وَ طَبَقاً مِنْ هَذَا حَتَّى إِذَا كَانَتْ سَبْعَةَ أَطْبَاقٍ أَلْبَسَهَا لِبَاساً مِنْ نَارٍ فَمِنْ ثَمَّ صَارَتْ أَشَدَّ حَرَارَةً مِنَ الْقَمَرِ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ وَ الْقَمَرُ قَالَ إِنَّ اللَّهِ تَعَالَى ذِكْرُهُ خَلَقَ الْقَمَرَ مِنْ ضَوْءِ نُورِ النَّارِ وَ صَفْوِ الْمَاءِ طَبَقاً مِنْ هَذَا وَ طَبَقاً مِنْ هَذَا حَتَّى إِذَا كَانَتْ سَبْعَةَ أَطْبَاقٍ أَلْبَسَهَا لِبَاساً مِنْ مَاءٍ فَمِنْ ثَمَّ صَارَ الْقَمَرُ أَبْرَدَ مِنَ الشَّمْسِ.
📚 الکافي ج۸ ص۲۴۱
📚 الخصال ج۲ ص۳۵۶
📚 علل الشرایع ج۲ ص۵۷۶
📚 الوافي ج۲۶ ص۴۸۴
📚 تفسیر البرهان ج۳ ص۱۴
📚 بحار الأنوار ج۵۵ ص۱۵۵
🌺 ۳۳۲ – سهل بن زیاد از علی بن حسان از علی بن ابی نوار از محمد بن مسلم گفته: به ابی جعفر (امام باقر) علیه‌السلام عرض کردم فدایت شوم، برای چه چیزی خورشید از قمر حرارتش شدید تر شده است؟ پس حضرت فرمودند قطعا خدا خورشید را از نور آتش و آب صاف خلق نمود طبقه‌ای از این و طبقه‌ای از این تا آن که هنگامی که هفت طبقه شد لباسی از از آتش پوشانیدش پس حرارت شدیدتر از قمر همان است؛ عرض کردم فدایت شوم و قمر؟ فرمودند همانا خدای که ذکرش متعالی است قمر را از روشنی ضوء آتش و صافی آب خلق کرد طبقه ای از این و طبقه ای از این تا هنگامی که هفت طبقه شد لباسی از آب پوشانیدش پس از آنجاست که قمر سردتر از شمس شده است.

 

از امام باقر عليه السلام نقل شده است که می فرمایند نور ماه سرد است:

«عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ ع جُعِلْتُ فِدَاکَ لِأَیِّ شَیْ‏ءٍ صَارَتِ الشَّمْسُ أَشَدَّ حَرَارَةً مِنَ الْقَمَرِ فَقَالَ: إِنَّ اللهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى خَلَقَ الشَّمْسَ مِنْ نُورِ النَّارِ وَ صَفْوِ الْمَاءِ طَبَقاً مِنْ هَذَا وَ طَبَقاً مِنْ هَذَا حَتَّى إِذَا کَانَتْ سَبْعَةَ أَطْبَاقٍ أَلْبَسَهَا لِبَاساً مِنْ نَارٍ فَمِنْ ثَمَّ صَارَتْ أَشَدَّ حَرَارَةً مِنَ الْقَمَرِ فَقُلْتُ: جُعِلْتُ فِدَاکَ فَالْقَمَرُ؟ فَقَالَ: إِنَّ اللهَ تَعَالَى خَلَقَ الْقَمَرَ مِنْ نُورِ النَّارِ وَ صَفْوِ الْمَاءِ طَبَقاً مِنْ هَذَا وَ طَبَقاً مِنْ هَذَا حَتَّى إِذَا صَارَتْ سَبْعَةَ أَطْبَاقٍ أَلْبَسَهَا لِبَاساً مِنْ مَاءٍ فَمِنْ ثَمَّ صَارَ الْقَمَرُ أَبْرَدَ مِنَ الشَّمْسِ».

محمد بن مسلم از امام باقر(ع) پرسید: چرا خورشید از ماه گرم‌تر است؟ امام(ع) فرمود: «خورشید را از طبقات پیاپی نور آتشین و آب زلال آفرید و در طبقه هفتم که آخرین طبقه بود، جامه‌اى آتشین بر آن پوشید و به همین دلیل است که گرم‌تر از ماه شد». گفتم: پس ماه چطور؟ فرمود: «خدا ماه را از پرتو نور آتش و چکیده آب خلق کرد؛ یک طبقه از این و یک طبقه از آن و وقتی هفت طبقه شد، جامه‌ای از آب بر آن پوشید، و از این جهت ماه سردتر از خورشید گشت».

نور ماه

آیه 57 سوره بقره :

وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ وَأَنْزَلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَىٰ ۖ كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ ۖ وَمَا ظَلَمُونَا وَلَٰكِنْ كَانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ

✍️امام حسن عسکری علیه السلام در تفسیر آیه ۵۷ بقره: ﴿ وَظَلَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْغَمَامَ ﴾ ( یعنی؛ و ابر را بر شما سایبان قرار دادیم)‏ فرمودند: زمانی که بنی‌اسرائیل در بیابان سرگردان بودند، خداوند ابرها را بر ایشان سایبان قرار داد تا آنها را از گرمای خورشید و سردی ماه حفظ کند.


 

خداوند در قرآن در یک جمله برای خورشید از کلمه ضیاء استفاده کرده، و برای ماه از کلمه نور. در آیات دیگری هم از خورشید به چراغ تعبیر کرده،[نوح، 16] در حالی که چنین تعبیری هرگز در مورد ماه نشده است. رعایت شدن این نکته در قرآن کریم نشان می دهد که نور خورشید حاصل اشتعال جرم آن است (همچون چراغ)، اما نور ماه نوری است سرد و بدون اشتعال.

آیه 5 سوره یونس

هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ مَا خَلَقَ اللَّهُ ذَٰلِكَ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ

همچنین مطلب اینکه ماه، نوری که دارد از خودش می باشد و بازتاب خورشید نیست هم طبق معجزه شق القمر می توان دریافت :

در اثبات اینکه نور ماه از خود اوست و ربطی به نور خورشید ندارد..!+ رد فرضیه تصویر زمین بر روی ماه

✍🏻در حدیثی طویل از امام صادق علیه السلام آمده است که زمانی که مشرکین از حضرت رسول صلوات الله علیه درخواست معجزه کردند تا ماه به دو نیم شود و در دو منطقه زمین فرود آید، پیامبر صلی الله علیه و آله درخواست آنان را پذیرفت و علی علیه السلام را مأمور اینکار کرد، وقتی این اعجاز محیر العقول توسط امیر المؤمنین و به فرمان حضرت رسول علیهم السلام اتفاق افتاد و ماه به دو نیم شد و یک قسمت آن روی کوه صفا و نیم دیگرش روی مشعرین فرود آمد، مشرکین دیدند که خانه‌ها ، بیابان‌ها و دره‌های مکه روشن شد، مردم فریاد زدند به خدا و رسولش ایمان آوردیم، ولی مشرکین همچنان در کفر خود باقی ماندند و به پیامبر گفتند: با سحر و جادوی خودت ما را هلاک کرده‌ای، هرکاری که میخواهی بکن ولی ما به تو ایمان نمی‌آوریم!

اگر تصویر کنونی زمین بر روی ماه باشد و خشکی هایی که بر روی زمین می باشد، و سایر قسمت ها آب ها هستند در این صورت:

  1. شق القمر پیش نمی آمد
  2. نه تنها در وسط زمین نیستید بلکه در گوشه آن هستیم که در اینصورت نه تنها کعبه مرکز زمین نمیشد بلکه قطب شمال و جنوب هم در جای دیگری هستند
  3. روز و شب و زمان ها متغیر می شد (با توجه به خورشید برای تعیین ساعت روز و ماه برای تعیین 29-30 روزه بودن ماه)
  4. اندازه ماه طبق احادیث 40 در 40 فرسخ نمی توانست باشد

اندازه زمین و گنبدآسمان و خورشید و ماه

امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) در تفسیر آیه۱۲ سوره اسراء فرمودند: «ثُمَّ خَلَقَ الشَّمْسَ وَ الْقَمَرَ فَجَعَلَهُمَا شَمْسَیْنِ» و خداوند خورشید و ماه را آفرید و هر دو را تابنده ساخت.
📙تفسیر فرات کوفی، ص۱۸۵🔸امام حسن مجتبی (علیه السلام) فرمودند: «فَإِنَّ ضَوْءَ الْقَمَرِ کَانَ مِثْلَ ضَوْءِ الشَّمْسِ فَمَحَاهُ اللَّهُ وَ قَالَ فِی کِتَابِهِ فَمَحَوْنا آیَةَ اللَّیْلِ..» براستی پرتو ماه همچون نور خورشید بود و خداوند نور ماه را محو و مات کرد و در قرآن فرمود است..
📙تحف العقول ص۲۲۹

🔸و امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «فَمَحَوْنا آیَةَ اللَّیْلِ قَالَ: الْمَحْوُ فِی الْقَمَرِ.» این محو در ماه اتّفاق افتاده [و از نورش کاسته شد].
📙علل الشرائع، ج‏۲، ص۴۷۰

طرازی از دعای جوشن کبیر در اثبات اینکه نور که از ماه می آید از خود اوست..

🤲اى آن که زمین را گهواره قرار داده، اى آن که کوه‌ها را میخ‌هاى زمین قرار داد. اى آن که خورشید را چراغ جهانش کرد. اى آن که ماه را تابان ساخت.
«يَا مَنْ جَعَلَ الْأَرْضَ مِهَادا يَا مَنْ جَعَلَ الْجِبَالَ أَوْتَادا يَا مَنْ جَعَلَ الشَّمْسَ سِرَاجا يَا مَنْ جَعَلَ الْقَمَرَ نُورا »
📗زاد المعاد، ص۴۳۸

فرازی از حدیث شریف کساء در اثبات اینکه نور ماه از خود اوست..

🔸پس خدای عزوجل فرمود: ای فرشتگان من و ای ساکنان آسمان‌هایم براستی که من نیافریدم آسمان بنا شده و نه زمین گسترده و نه ماه تابان و نه مهر درخشان و نه فلک چرخان و نه دریای روان و نه کشتی در جریان را مگر بخاطر دوستی این پنج تن اینان که در زیر کسایند.
«فَقالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ یا مَلاَّئِکتی وَیا سُکانَ سَمواتی اِنّی ما خَلَقْتُ سَماَّءً مَبْنِیةً وَلا اَرْضاً مَدْحِیةً وَلا قَمَراً مُنیراً وَلا شَمْساً مُضِیئَةً وَلا فَلَکاً یدُورُ وَلا بَحْراً یجْری وَلا فُلْکاً یسْری اِلاّ فی مَحَبَّةِ هؤُلاَّءِ الْخَمْسَةِ الَّذینَ هُمْ تَحْتَ الْکساَّءِ..»
📕مفاتيح الجنان، ص۷۱۶


نور ماه

🌕آزمایش علمی اندازه‌گیری دمای نور ماه در سطوح مختلف در اثبات اینکه نور ماه از خودش است..

🔺به خلاف نور خورشید، نور ماه با متمرکز شدن به مکانی آن مکان را گرم نمی‌کند! اگر ماه در حقیقت، نور خورشید را بازتاب می‌داد نور آن باید دارای حرارت و گرم می‌شد، اما نور ماه اشیاء را سرد می‌کند! و حتی سایه ایجاد شده توسط نور ماه از نور مستقیم ماه گرم‌تر است!، زیرا نور ماه دارای حرارت نیست و سرد است..

🔝همانطور که در این فیلم مشاهده می‌کنید، با استفاده از دستگاه “دماسنج لیزری” نور ماه را در سطوح مختلف اندازه گیری می‌شود و اثبات می‌کند که سایه‌ی ایجاد شده توسط نور ماه، گرم‌تر است از نوری که از ماه می‌تابد!


آزمایش تجربی ساده برای تشخیص سرد بودن نور کوکب ماه بدون ابزار:

در طول روز که نور خورشید می تابد اگر زیر نور خورشید ایستاده باشید به وضوح گرمای خورشید را احساس می کنید اما این گرمایی که مختص نور خورشید می باشد اگر در زیر سایه بروید گرما رو احساس نمی کنید بلکه صرفاً دمای وحیط را احساس می کنید که خنک تر است؛ حال در طول شب لگر در زیر سایه جایی که نور کوکب ماه به شما نرسد بایستید، دمای محیط را احساس می کنید حال به زیر نور کوکب ماه بروید و بعد از مدت زمان بین 3 الی 10 دقیقه سرمایی که از نور کوکب ماه به شما تابیده می شود را می توانید احساس کنید.

دلیل این مدت زمان به خاطر ضعیف تر بودن میزان نور از سمت ماه می باشد همچنین اگر تعریف ساینس رو در نظر بگیریم که 9.6 میکرومتر (μm) لایه اوزون باشد باز هم این زمان نیاز هست تا حس لامسه به دمای نور عکس العمل نشان دهد.

همچنین اگر از یک دما سنج دیجیتالی استفاده کنید به خوبی تغییر دما رو مشاهده می کنید.

  • نور ماه را اگر با ذره بین های بزرگ در نقطه ها منعکس کنید باز هم متوجه می شوید که آن نقطه سرد تر از سایر نقاط می باشد.

روایتی از امام صادق علیه السلام درباره نحوه تشکیل سرما و گرما در فصول گوناگون

🟢عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ اِبْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ مَالِكِ بْنِ عَطِيَّةَ عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ خَالِدٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلْحَرِّ وَ اَلْبَرْدِ مِمَّا يَكُونَانِ فَقَالَ لِي يَا أَبَا أَيُّوبَ إِنَّ اَلْمِرِّيخَ كَوْكَبٌ حَارٌّ وَ زُحَلَ كَوْكَبٌ بَارِدٌ فَإِذَا بَدَأَ اَلْمِرِّيخُ فِي اَلاِرْتِفَاعِ اِنْحَطَّ زُحَلُ وَ ذَلِكَ فِي اَلرَّبِيعِ فَلاَ يَزَالاَنِ كَذَلِكَ كُلَّمَا اِرْتَفَعَ اَلْمِرِّيخُ دَرَجَةً اِنْحَطَّ زُحَلُ دَرَجَةً ثَلاَثَةَ أَشْهُرٍ حَتَّى يَنْتَهِيَ اَلْمِرِّيخُ فِي اَلاِرْتِفَاعِ وَ يَنْتَهِيَ زُحَلُ فِي اَلْهُبُوطِ فَيَجْلُوَ اَلْمِرِّيخُ فَلِذَلِكَ يَشْتَدُّ اَلْحَرُّ فَإِذَا كَانَ فِي آخِرِ اَلصَّيْفِ وَ أَوَّلِ اَلْخَرِيفِ بَدَأَ زُحَلُ فِي اَلاِرْتِفَاعِ وَ بَدَأَ اَلْمِرِّيخُ فِي اَلْهُبُوطِ فَلاَ يَزَالاَنِ كَذَلِكَ كُلَّمَا اِرْتَفَعَ زُحَلُ دَرَجَةً اِنْحَطَّ اَلْمِرِّيخُ دَرَجَةً حَتَّى يَنْتَهِيَ اَلْمِرِّيخُ فِي اَلْهُبُوطِ وَ يَنْتَهِيَ زُحَلُ فِي اَلاِرْتِفَاعِ فَيَجْلُوَ زُحَلُ وَ ذَلِكَ فِي أَوَّلِ اَلشِّتَاءِ وَ آخِرِ اَلْخَرِيفِ فَلِذَلِكَ يَشْتَدُّ اَلْبَرْدُ وَ كُلَّمَا اِرْتَفَعَ هَذَا هَبَطَ هَذَا وَ كُلَّمَا هَبَطَ هَذَا اِرْتَفَعَ هَذَا فَإِذَا كَانَ فِي اَلصَّيْفِ يَوْمٌ بَارِدٌ فَالْفِعْلُ فِي ذَلِكَ لِلْقَمَرِ وَ إِذَا كَانَ فِي اَلشِّتَاءِ يَوْمٌ حَارٌّ فَالْفِعْلُ فِي ذَلِكَ لِلشَّمْسِ هَذَا «تَقْدِيرُ اَلْعَزِيزِ اَلْعَلِيمِ »

🗨سليمان بن خالد مى‌گويد:از امام صادق عليه السّلام پرسيدم كه گرما و سرما از چه پديد مى‌آيد؟امام عليه السّلام فرمود:اى ابا ايوب!همانا مرّيخ⭐️ ستاره‌اى است گرم و زحل🪐 ستاره‌اى است سرد،پس هر گاه مرّيخ اوج مى‌گيرد زحل فرود مى‌آيد و اين به گاه بهار باشد.اين دو به همين وضع پيش مى‌روند يعنى هر گاه مرّيخ يك درجه اوج گيرد زحل يك درجه فرود آيد در طول سه ماه تا آنكه مرّيخ به حد اعلاى ارتفاع خود مى‌رسد و زحل آخرين درجۀ انحطاط‍‌ خود را مى‌پيمايد،و در اين هنگام است كه مرّيخ بخوبى آشكار مى‌گردد،و در اين هنگام گرما شدت يابد،و چون آخر تابستان سپرى شود و اول پاييز فرا رسد زحل ارتفاع گيرد و مرّيخ فرود خود را بياغازد و همچنان پيش مى‌روند يعنى هر درجه‌اى كه زحل اوج مى‌گيرد مرّيخ به همان درجه فرود مى‌آيد تا آنكه مرّيخ به حد اعلاى فرود خود مى‌رسد و زحل به نهايت اوج خود،و در اين هنگام است كه زحل آشكار مى‌شود،و اين روند در آغاز زمستان و پايان پاييز است،و از اين رو سرما شدت گيرد،و هر قدر آن يك اوج گيرد اين يك فرود آيد و هر قدر آن فرود آيد اين يك اوج گيرد،
🔹پس اگر روزى از روزهاى تابستان سرد باشد بدان كه سبب آن ماه است،و روزى از روزهاى زمستان گرم باشد سبب آن خورشيد است.اين است اندازه‌گيرى خداوند عزيز دانا(الکافی ج۸ ص۳۰۶ (http://lib.eshia.ir/11005/8/306)).

6 دیدگاه

  1. ممنون از پست خوبتون. اما قضیه خورشید گرفتگی هنوز هم جای بحث داره، اینکه ماه باعث خورشید گرفتگی میشه کاملاً مشخصه چون جایگاه ماه در این هنگام از سایت های نجوم قابل مشاهدس ‌‌و من دیدم این قضیه رو

    1. به امید الله این موارد هم بزودی کار میکنیم.
      با یه دست نمیشه دوتا هندوانه برداشت، با تعداد کم اعضاء و امکانات کم هم نمیشه انتظار پیشرفت سریع و پژوهش های متعدد و موازی رو داشت.

  2. سلام مطالبتون قشنگ بود من راجع این مسال خیلی دوستدارم بدونم وتفسیراشون میشه بیشتر راجع ایه الکرسی و خواص و سوره ها بگید ممنون میشم
    من راجع ستاره زمین ماه اسمان اعضای بدن چجوری افریده شده خیلی دوستدارم بدونم ❤️💗💗

دیدگاهتان را بنویسید

3 × 4 =